Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΕΞΗΓΗΣΗ...ΠΕΡΙΕΡΓΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ No2

ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ, ΥΔΡΟΛΥΜΕΝΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ, ΛΕΚΙΘΙΝΗ
  • Υδρογονωμένο φυτικό έλαιο είναι ένα γενικό όνομα κατηγοριοποίησης που αναφέρεται στο φυτικό έλαιο, το οποίο έχει μετατραπεί σε στερεό ή ημιστερεό, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδρογόνωση. Όλα τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια (π.χ. ηλιέλαιο, σόγια, granola) καλύπτονται από αυτόν τον όρο. Η υδρογόνωση παράγει μια πιο επιθυμητή δομή (π.χ. στα ψημένα προϊόντα), αλλά μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό trans λιπαρών οξέων, τα οποία εμπλέκονται ως παράγοντας κινδύνου στις καρδιακές παθήσεις. Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται χαρακτηριστικά να αναζητούν τις λέξεις «υδρογονωμένο» και «μερικώς υδρογονωμένο» στον κατάλογο συστατικών για να συμπεράνουν αν ένα προϊόν περιέχει trans λίπος. Εντούτοις, αυτές οι συμβουλές είναι μόνο εν μέρει σωστές. Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια περιέχουν κάποιο ποσό trans λίπους (εξαρτώμενο από τον βαθμό υδρογόνωσης), αλλά τα πλήρως υδρογονωμένα έλαια δεν περιέχουν trans λίπος. Οι εναλλακτικές μέθοδοι (π.χ. εστεροποίηση, κλασμάτωση) χρησιμοποιούνται τώρα ευρύτερα για να παράγουν στέρεες μαργαρίνες, καθώς και άλλα λίπη και έλαια με σκληρή δομή.
  • Η υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη είναι μια πρωτεΐνη που προέρχεται από φυτική πηγή, όπως το καλαμπόκι, η σόγια ή το σιτάρι, και η οποία έχει διασπαστεί  σε αμινοξέα μέσω μιας διαδικασίας όξινης ή ενζυματικής υδρόλυσης. Έχει γεύση κρέατος και χρησιμοποιείται ευρέως ως μυρωδικό στα προϊόντα με καρυκεύματα.
  • Η λεκιθίνη είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται, παραδείγματος χάριν, στα φασόλια σόγιας, τους κρόκους αβγών και στο ηλιέλαιο. Χρησιμοποιείται κυρίως ως γαλακτωματοποιητής (E322) και μπορεί να βρεθεί στη σοκολάτα, τις σάλτσες σαλάτας και τα παγωμένα επιδόρπια.
 Πηγή:  http://www.eufic.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου