|
Νιτρώδες νάτριο και στο μπέικον |
Πρόκειται για φυσικό μεταλλικό στοιχείο που συναντάται στη φύση (εξόρυξη) ή μπορεί να παρασκευαστεί χημικά.Είναι μία λευκή σκόνη που χρησιμοποιείται ως
συντηρητικό σε προϊόντα κρέατος και δευτερευόντως σε ιχθυρά. Κύρια δράση του είναι η αναστολή της ανάπτυξης ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου βακτηρίου, του
Clostridium botulinum. Η τοξίνη του συγκεκριμένου κλωστριδίου προκαλεί την ασθένεια της αλλαντίασης (βουτυλισμός) που είναι θανατηφόρα.Επίσης συντελεί στη
σταθεροποίηση του ερυθρού χρώματος των κρεάτων.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι τα νιτρικά άλατα και ιδιαίτερα το νιτρώδες νάτριο σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου. Η ένωση του νιτρικού νατρίου με τις πρωτεΐνες μέσα στο στομάχι οδηγούν σε σχηματισμό νιτροζαμινών, ενώσεις καρκινογόνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου